REGULI DE CONDUITA IN DOJO:

1. La intrarea sau iesirea din incinta Dojo-ului, stai in pragul usii priveste spre cei din sala, apleaca-te si spune "OSU". Este o forma de respect fata de Dojo si fata de oamenii prezenti acolo.
2. Daca ai intarziat la antrenament, ingenuncheaza langa clasa in pozitia SEIZA (pozitie in genunchi). Cand profesorul te vede, ridica-te, intoarce-te spre fata clasei, apleaca-te si rosteste "OSU" apoi "Shitsurei Shimasu" (scuzati-ma pentru deranj) apoi intra in formatie in randurile din spate.
3. In interiorul Dojo-ului nu se mananca, nu se bea, nu se fumeaza, nu se mesteca guma.
4. Cand ti se cere sa executi ceva, fii intotdeauna rapid. Nu trage de timp.
5. Nu practica KUMITE decat daca ai fost numit sa o faci.
6. Nu rupe randurile indiferent de motiv, fara a cere permisiunea instructorului. Daca trebuie sa pleci din pozitia ta, niciodata sa nu treci printre instructor si clasa. Mergi in spatele randului pe care te afli catre margine si continua de acolo.
7. In incinta Dojo-ului, adreseaza-te instructorilor si seniorilor pronuntandu-le titlurile (Sempai, Sensei, Shihan). Cinsteste-i rostind cu voce tare "OSU" atunci cand ei ti se adreseaza.
8. Antrenamentul tau trebuie sa fie o chestiune deosebit de serioasa. Nu rade, chicoti, vorbi sau cauza orice fel de alta distractie in timpul clasei. Trebuie sa stai mereu in pozitia FUDO DACHI pana la urmatoarea instructiune.
9. Toate ordinele din partea instructorului trebuie sa fie ascultate in interiorul Dojo-ului, fara a se comenta. Nu ti se va cere sa faci nimic din ceea ce instructorul nu a facut deja. Daca nu poti tine pasul, incearca sa dai ce ai mai bun in tine
10. Pastreaza-ti unghiile de la maini si de la picioare scurte si curate.
11. In timpul pauzei: nu se sta pe scaun, nu se rezeama de pereti si nu se sta intins pe jos. Mai bine antreneaza-te decat sa pierzi vremea.
12. Este responsabilitatea fiecaruia ca Dojo-ul sa fie in permanenta curat, ordonat si sa respecte normale de siguranta.
13. Echipamentul tau (karate-gi) trebuie sa fie calcat si curat tot timpul. Centura nu trebuie niciodata spalata cu apa, nu poate fi curatata decat uscat, fara apa. Intr-un mod simbolic, aceasta detine spiritul antrenamentelor tale intense si sub nicio forma barbatii karatekas nu au voie sa poarte pe sub echipament (karate-gi) tricouri sau alte obiecte de imbracaminte.
14. Nu purta ceas sau bijuterii in timpul antrenamentelor.

ETICHETA DOJO PENTRU PARINTI

 

Un dojo este un loc cu reguli stricte si acestea se aplică tuturor celor care se afla in el.
In timp ce noi întotdeauna suntem binevoitori cu orice părinți care ar dori să stea și sa priveasca antrenamentul copiilor lor, cerem ca si părinții sa respecte aceste reguli ca o chestiune de curtoazie și respect. În special, deoarece implică un contact cu disciplina karate, este deosebit de important ca instructorul sa fie atent și studenții să fie capabili să se concentreze la maxim. Distragerea atenției de orice fel poate crea o situație potențial periculoasă. In clubul nostru, siguranța copiilor dumneavoastră este esențială și vom lua această responsabilitate foarte în serios. Prin urmare vă solicităm si vă rugăm să respectați următoarele reguli în timp ce va aflati în dojo:
1. Pantofii sau cizmele NU sunt permise în dojo. Vă rugăm lăsați-le pe rafturile de încălțăminte la intrarea in dojo într-o manieră ordonată. Simțiți-vă confortabil aducandu-va si schimba în proprii dvs. papuci de casa, dacă vă place. Amintiți-vă că instructorii și studenții sunt în picioarele goale. Orice obiect străin de pe podea poate reprezenta un pericol pentru ei.
2. Toate telefoanele mobile și dispozitivele de comunicare trebuie să fie oprite înainte de a intra in dojo. Dacă trebuie să efectuați un apel, vă rugăm să faceti acest lucru în afara dojo-ului sau în liniște la vestiare.
3. Utilizarea laptop-urilor este permisă atât timp cât acestea nu distrag clasa. Vă rugăm să dezactivati volumul total sau sa folositi căștile cu un minim de volum.
4. Cei care vorbesc in timp ce un antrenament este în curs de desfășurare trebuie să vorbeasca incet. Dacă trebuie să conversați, vă rugăm să o faceți in liniste.
5. Nu atrageti atentia copilului dumneavoastră in încercarea de a va angaja cu el / ea din punct de vedere vizual în timp ce un antrenament este în curs de desfășurare.
6. În nici un caz un parinte nu poate patrunde pe podeaua dojo-ului în orice moment, cu excepția cazului în care, in mod expres, i s-a dat permisiunea de a face acest lucru de către instructor.
7. Nu vă așezați pe protectiile copiilor. Echipamentul este exclusiv pentru utilizarea de către instructori și studenți.
8. Dacă aduceti alti copii la dojo, sunteți responsabil pentru pastrarea linistii de catre acestia, pentru a preveni distragerea atentiei copiilor din dojo.
9. În timp ce va aflati in dojo, vă rugăm să va adresati instructorilor in functie de titlul pe care il au - Shihan (centura neagra al cincilea dan sau mai mare), Sensei (centura neagra al treilea dan sau mai mare) sau Sempai (centura neagra primul dan sau mai mare).
10. Nu întrerupeți un antrenament in incercarea de a vorbi cu instructorul în timp ce acesta este în curs de desfășurare. Dacă aveți întrebări sau nelămuriri, asteptati finalizarea antrenamentului, abordand instructorul insusi, sau prin telefon / e-mail. Instructorul va fi încântat să discute orice probleme cu dumneavoastră la momentul respectiv.
11. Cooperarea ta este mult apreciata de către toți instructorii și studenții clubului nostru, precum și de alți părinți.
Mulțumesc mult.